wtorek, 15 marca 2016

Pudding chia z sorbetem z owoców leśnych







          Ostatnio chia jest bardzo modnym zdrowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów. Co to jest? Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Zawierają wiele cennych składników odżywczych będąc jednocześnie niskokaloryczne. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, białka a także kwasów tłuszczowych omega-3. Osobiście dodaje nasiona chia do porannej owsianki oraz używam ich jako bazy do deserów. Nasiona chia zalane mlekiem lub wodą pęcznieją tworząc żelową konsystencję. Desery na bazie chia są bardzo sycące a co więcej smaczne :)

           Dziś przedstawiam przepis na pudding chia z sorbetem z owoców leśnych :)

Składniki (na dwie porcje):


  • 5 łyżek nasion chia
  • ok. 150g mrożonych owoców leśnych (u mnie owoce leśne z porzeczkami - dostępne w lidlu)
  • ok. 150ml mleka (ja użyłam 2,5%)
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem (ok. 120ml) w osobnym naczyniu lub w przygotowanych szklankach/pucharkach, co jakiś czas mieszamy. W osobnym naczyniu blendujemy mrożone owoce wraz z odrobiną mleka i wody oraz miodu, do uzyskania gładkiej konsystencji sorbetu. Kiedy po kilku minutach nasza chia zgęstnieje, dodajemy 1-2 łyżeczki sorbetu i mieszamy. Na wierzch naszego puddingu nakładamy sorbet i dekorujemy wybranymi owocami :) 

          Przygotowanie takiego deseru jest banalnie proste oraz szybkie. Proporcje można dowolnie dobierać według gustu :)

1 porcja zawiera ok.: kcal 218,5 | węglowodany 24,7g | tłuszcz 9g | białko 7,2g





A Wy tworzycie jakieś desery lub inne potrawy wykorzystując nasiona chia? :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz